Animering med Fairy

Fairy och jag 2010 när vi först började på sidvärtelsrörelse (skänkelvikning fast från marken)

Jag var så stolt! Jag minns hur stolt jag var för ponnyns nya trick, jag hade ingen aning om hur hon kom på det men ibland när jag snurrade med mitt grimskaft så brukade hon söka sig mot mig. Vi förbättrade rörelsen tills hon kunde ta några steg åt sidan. Nu idag så kan hon gå hur många steg som helst i skänkelvikning (fast endast åt vänster, men vi jobbar på högersidan!) och vi förbättrar det hela tiden, snart så är det dags att försöka oss på det i trav.

Unshowed

Some unshowed pictures from Brovalla :)
Idag var ingen ovanlig dag, för det var en helt vanlig dag. Åkte till stallet och var där vid klockan ca kl16.00 mockade ut hela boxen och tog sedan in Fairy i ridhuset. Vi körde lite markövningar, öka på långsidorna och korta upp skritten på kortsidorna. Sedan då och då så körde vi skänkelvikning till andra sidan för att komma över i andra varvet. Rätt kul övning då vi har svårt att komma på grejer att göra från marken men detta kom jag på helt själv, som en gåva från ovan! 

Imorgon så blir det utekväll med vännerna! Det blir att snabbt åka från skolan (...) till stallet och sedan ut till brasan här i Malmö. Fast vi skulle göra något innan också men aja, på tisdag så är hela sverige i alla fall ledigt!

Hittat kliställen!



Äntligen så har jag hittat ett par kliställen på Fairy. Hon älskar att bli kliad på bogen och i nedre delen av svansroten! Detta lärde jag mig igår, det regnade nämligen och Fairy stod ute så jag bestämde mig för att gå ut och göra henne sällskap. Hon ville gärna ha mat men tillslut tröttnade jag på att plocka gräs till henne och ställde mig och klia henne och jag lärde henne att klia tillbaka.

Fairy tyckte att det var superkul, konstigt nog och det var första gången som hon kliade tillbaka, och riktigt visste att hon kliade mig tillbaka. Efteråt så stod och och kliade mig lite i nacken och vi blåste varmluft på varandra, vilket är något av det mysigaste som Fairy vet. :)

Regniga dagar måste alltså inte alltid vara tråkiga! Det kan faktiskt vara riktigt mysigt, även om man är utomhus!


Älska De Niro Boot!



Jag är kär. Dessa stövlarna är så grymt snygga samtidigt som den i mitten och den till vänster ger ett litet annorlunda intryck. Dock så kostar de från 4000-6000 kr så jag vill ej köpa dem nu och riskera att växa ur dem, men inte heller köpa ett par förstora och riskera att de förblir så. Nej, jag får helt enkelt vänta tills jag inte verkar växa en enda centimeter till! Fast jag väntar till i vinter och inte längre än så!

Tills dess så får jag överleva med mina fantastiska röda tretorn som jag är helt kär i (de känns dock lite stora då jag köpte dem med högt skaft då jag ville kunna växa med dem)! Ska antagligen gå till hööks och köpa ett par "vardagsstövlar" då mina ridskor har börjat få hål i sig (antagligen eftersom att jag inte smörjer dem).

Visste ni? Jag har aldrig tyckt om stövlar förrän nu och jag ägde mitt första par när jag var 11-12 och jag hatade dem, och därför användes dem aldrig och nu är de för små...

Tävlingsoutfit

Önskar att jag hade denna som min tävlingsoutfit! Och så kommer det antagligen bli tillslut ;)
Detta är en dressyroutfit tro det eller ej, men såhär tänker jag se ut på tävlingsbanan när vi kommer dit!

~You don't know her like I do


Hur mår du egentligen?



Har det rätt tufft just nu och har fått några bloggläsare som stöttar mig :) Har en hemlis till er alla som några antagligen kommer att gilla medans några kommer att ogilla det. Men hemligt är det i alla fall, jag berättar när det hela är klappat och klar!

Mycket att göra



Just nu så händer det väldigt mycket i mitt liv - för mycket. Just nu är det även tankar på att jag ska ta hem en annan häst och träna men det är inte säkert... Hoppas ni har det bra i alla fall! Uppdateringen kommer att hållas på en "lagom och låg" nivå nu denna veckan och efter det så kommer den att bli som vanligt igen! Hoppas ni har det bra, puss!

Belöningsmetoder

Gjorde ett litet åsiktsinlägg och tipsinlägg då jag fick en fråga om det, men jag är inte särskilt bra på sånt då jag har massvis med åsikter som vill in i samma inlägg vilket inte funkar... Jag sätter därför en * efter de grejer som jag kommer prata mer om senare någon dag.

(jag kan stava kommer haha :) )
Det är bara ytterligare en av de metoder som de använder sig av i ponnyakuten som är felaktig, de förstår inte att folk gör så med sina egna hästar och att det inte funkar. Tobbe berättar att det är viktigt att berömma och visar att det ska göras ofta, men är det verkligen rätt att ge sin häst godis sådär hela tiden som Tobbe visar? Nej, inte i alla fall.

Godis: Godis är en bra förstärkning då de flesta hästar och ponnyer älskar mat men då hästarna i första hand är ett flockdjur och betesdjur så ser de inte automatiskt den som ger godiset som deras ledare, jämfört med hundar och katter som ser de som ger dem mat som deras ledare. Ifall vi har en dominant ponny och en flicka som försöker lära sin ponny buga då är det väldigt vanligt att de sätter en godisbit mellan frambenen för att locka dit hästens huvud* (detta gillas absolut inte från min sida) och vid flera andra tillfällen och trick så ger de hästen godis. Men en dominant häst ser sig själv som ledare och tycker sig därför när som helst ha rätt att ta godiset ifrån dig, vilket inte är bra för dig! Se till att använda godis måttligt eller inte alls och se till att hästen vet att ni är jämlika och att hästen måste respektera ditt område och förstå att det är ditt godis.

TIPS! Det är egentligen inte alls särskilt bra att ge hästen godis ifrån handen då det oftast bara ger en ouppfostrad häst, ta istället och lägg belöningen någonstans synligt och se till att hästen står stilla tills du ger den tillåtelse att gå fram genom en rörelse. Även om hästen bara tar ett steg framåt när du inte vill så är det viktigt att du direkt ser till att den backar tillbaka då ett steg bara är ett, men det blir tillslut till flera. Tillslut kan du be hästen göra ett trick och sedan gå och hämta sin välförtjänta belöning själv!


Klapp och kli: Jämfört med godis så är detta inte den mest motiverande belöningen för en häst men fortfarande något som det vill ha. Mankammen, bogen och/eller svansroten är några ställen som hästarna kan tycka är sköna att bli kliade på. Då hästen är ett flockdjur så är detta något som får er ännu närmare och något som ger hästen närhet vilket är positivt för hästen.

Obs! Många ryttare "klappar" sina hästar mer på ett slående sätt och detta är väldigt vanligt överallt, detta är oftast inget som hästarna tycker är skönt utan mer en grej som vissa har lärt sig att se postitivt. Något man kan tänka på är att det inte ska låta när man klappar hästen.

TIPS! Verkar det inte som att hästen tycker om när du kliar den? Har hästen inget "kli-ställe"? Misströsta inte. Ett tips är att inte ge hästen godis på ett tag så lär den sig att vara nöjd med att bli kliad istället och använd sedan godis med måtta, endast när du vill lära ut nya saker eller använd det inte alls (eller gör som jag berättade i förra tipset). Även om din häst inte har något kli-ställe som du vet om så kan den mycket väl tycka att det är skönt att bli kliad, Fairy t.ex börjar inte flema eller något med mulen när man kliar henne men ändå så tycker hon att det är skönt och dessutom så brukar hon ändå stå och klia med hennes hästkompisar. Btw, vissa hästar vet inte hur de ska göra för att klia tillbaka på er, ta ena handen framför hästens mule och klia med ena handen vid mankammen medans du kliar din andra hand på hästens mule, vissa hästar förstår då och börjar klia tillbaka!


Negativ förstärkning: Negativ förstärkning är inte alltid något negativt. Negativ förstärkning är t.ex som när du skänklar fram hästen så slutar du när hästen går fram, då lär sig hästen att "obehaget" slutar när hästen går fram*. När man lär hästen att ridas löst så använder man bl.a denna metoden men man förstärker även det sedan genom att klia/klappa eller så kan man ge godis, detta hjälper då att få hästen att förstå ännu bättre i början. Efterhand så kan man sluta med de andra belöningarna då hästen har lärt sig.

TIPS! Det är alltid lättast att lära in nya grejer med positiv förstärkning (kli/klapp och godis).

Orädd ponny




Kamera: Canon Eos 450d (jag bjuder på bilden eftersom att jag hatar att förstöra bilder genom att sätta svarta ringar på ansiktet..)

Det är väldigt viktigt att hästen inte blir rädd oavsett vilken gren man håller på med. Det är antagligen därför som jag får flera frågor om hur man får hästen orädd o.s.v. Det finns såklart flera olika metoder men det sättet som jag tränade bort Fairys rädslor var att vi helt enkelt fick större förtroende för varandra. I början så var Fairy rädd för nästintill allt då hon inte hade varit med om särskilt mycket.

Fairy hade aldrig varit i ett riktigt stall, aldrig varit i en normalstor paddock, aldrig gått i en normalstor hage och ja, listan är lång. Men i och med att vi spenderade mer tid med varandra, började träna NH och var med om fler saker tillsammans så blev vårt förtroende större för varandra.

Det vi gör nu för att hon ska bli ännu er orädd är att testa med olika läskiga saker. Skickar henne igenom saker och belönar henne och gör det till en kul grej för henne. Efter allt vårat jobb så är Fairy nu väldigt nyfiken och trygg, men självklart så är hon fortfarande ett flyktdjur och blir rädd, men inte lika ofta ;)


Det som många ryttare glömmer bort!


Jag svänger till höger, detta är steg 2 -kollar dit jag ska-

Det är väldigt mycket prat om hur ryttare smutskastar varandra och om hur de smutskastar varandras grenar, men det är inte många som tar upp hur ryttare faktiskt smutskastar sina hästar. Jag som står med min ponny på en ridskola får höra sånt skitsnack varje dag. 

Det finns flera olika sorters skitsnack med hästar, ett av dem är när ryttare (ridskoleryttare oftast) går och säger till varandra "Åh, fick du den hästen? Lycka till, den är riktigt tjurig och sticker iväg med alla" och sånt skitsnack är rent utav hemskt! Hästen kanske har ont eller den ryttaren kanske inte gjorde rätt. Men det är faktiskt inte den sortens skitsnack som jag hade tänkt prata om.

Det värsta enligt mig är när ryttare skyller på sina hästar när något går fel. Nu säger jag inte att jag aldrig gjort det, för det händer även mig och jag vet hur fel jag egentligen har. Det finns flera personer i mitt stall som jag tänker på som tjurgrisarna, så fort det har gått dåligt så är de helt förstörda och allt är på ett eller annat vis hästens fel. T.ex hästen stannar framför ett hinder och allt är självklart hästens fel, men är det verkligen så? Nej. Du red kanske inte ordentligt, hästen var kanske inte motiverad eller hindret var helt enkelt för läskigt m.m. Alla de punkterna är ditt jobb.
Det är ditt jobb att se till att du inte bara sitter där utan rider fram till hindret, det är ditt jobb att se till att hästen är motiverad och tycker att det ni gör är kul och om hindret var för läskigt så har hästen antagligen inte tillräckligt med förtroende för dig.
Det är inte förrän man frågar sig själv "Vad gjorde jag för fel?" som man faktiskt börjar utvecklas.


"För hästens felsteg bär ryttaren ansvar"



Gamla teckningar

Innan så brukade jag rita och teckna hela tiden, men nu så har jag inte riktigt tid för det. Men att se på mina gamla bilder får mig att bli sugen på att börja igen.

I'm in love



Jag är helt kär i denna grabben och hans häst, det bandet de har är helt obrutbart.

On my way to my dream



Jag är inte i Sverige just nu och därför är bloggandet väldigt lågt. Dock så ska jag försöka lägga upp lite grejer nu i alla fall. Saknar min älskling så hemskt mycket och jag önskar att jag var hos henne just nu. När jag kommer tillbaka så blir det lite grundträning för att så fort som vi kan börja trava och galoppera så ska vi kunna börja arbeta löst på riktigt i de gångarterna.