Belöningsmetoder

Gjorde ett litet åsiktsinlägg och tipsinlägg då jag fick en fråga om det, men jag är inte särskilt bra på sånt då jag har massvis med åsikter som vill in i samma inlägg vilket inte funkar... Jag sätter därför en * efter de grejer som jag kommer prata mer om senare någon dag.

(jag kan stava kommer haha :) )
Det är bara ytterligare en av de metoder som de använder sig av i ponnyakuten som är felaktig, de förstår inte att folk gör så med sina egna hästar och att det inte funkar. Tobbe berättar att det är viktigt att berömma och visar att det ska göras ofta, men är det verkligen rätt att ge sin häst godis sådär hela tiden som Tobbe visar? Nej, inte i alla fall.

Godis: Godis är en bra förstärkning då de flesta hästar och ponnyer älskar mat men då hästarna i första hand är ett flockdjur och betesdjur så ser de inte automatiskt den som ger godiset som deras ledare, jämfört med hundar och katter som ser de som ger dem mat som deras ledare. Ifall vi har en dominant ponny och en flicka som försöker lära sin ponny buga då är det väldigt vanligt att de sätter en godisbit mellan frambenen för att locka dit hästens huvud* (detta gillas absolut inte från min sida) och vid flera andra tillfällen och trick så ger de hästen godis. Men en dominant häst ser sig själv som ledare och tycker sig därför när som helst ha rätt att ta godiset ifrån dig, vilket inte är bra för dig! Se till att använda godis måttligt eller inte alls och se till att hästen vet att ni är jämlika och att hästen måste respektera ditt område och förstå att det är ditt godis.

TIPS! Det är egentligen inte alls särskilt bra att ge hästen godis ifrån handen då det oftast bara ger en ouppfostrad häst, ta istället och lägg belöningen någonstans synligt och se till att hästen står stilla tills du ger den tillåtelse att gå fram genom en rörelse. Även om hästen bara tar ett steg framåt när du inte vill så är det viktigt att du direkt ser till att den backar tillbaka då ett steg bara är ett, men det blir tillslut till flera. Tillslut kan du be hästen göra ett trick och sedan gå och hämta sin välförtjänta belöning själv!


Klapp och kli: Jämfört med godis så är detta inte den mest motiverande belöningen för en häst men fortfarande något som det vill ha. Mankammen, bogen och/eller svansroten är några ställen som hästarna kan tycka är sköna att bli kliade på. Då hästen är ett flockdjur så är detta något som får er ännu närmare och något som ger hästen närhet vilket är positivt för hästen.

Obs! Många ryttare "klappar" sina hästar mer på ett slående sätt och detta är väldigt vanligt överallt, detta är oftast inget som hästarna tycker är skönt utan mer en grej som vissa har lärt sig att se postitivt. Något man kan tänka på är att det inte ska låta när man klappar hästen.

TIPS! Verkar det inte som att hästen tycker om när du kliar den? Har hästen inget "kli-ställe"? Misströsta inte. Ett tips är att inte ge hästen godis på ett tag så lär den sig att vara nöjd med att bli kliad istället och använd sedan godis med måtta, endast när du vill lära ut nya saker eller använd det inte alls (eller gör som jag berättade i förra tipset). Även om din häst inte har något kli-ställe som du vet om så kan den mycket väl tycka att det är skönt att bli kliad, Fairy t.ex börjar inte flema eller något med mulen när man kliar henne men ändå så tycker hon att det är skönt och dessutom så brukar hon ändå stå och klia med hennes hästkompisar. Btw, vissa hästar vet inte hur de ska göra för att klia tillbaka på er, ta ena handen framför hästens mule och klia med ena handen vid mankammen medans du kliar din andra hand på hästens mule, vissa hästar förstår då och börjar klia tillbaka!


Negativ förstärkning: Negativ förstärkning är inte alltid något negativt. Negativ förstärkning är t.ex som när du skänklar fram hästen så slutar du när hästen går fram, då lär sig hästen att "obehaget" slutar när hästen går fram*. När man lär hästen att ridas löst så använder man bl.a denna metoden men man förstärker även det sedan genom att klia/klappa eller så kan man ge godis, detta hjälper då att få hästen att förstå ännu bättre i början. Efterhand så kan man sluta med de andra belöningarna då hästen har lärt sig.

TIPS! Det är alltid lättast att lära in nya grejer med positiv förstärkning (kli/klapp och godis).

Kommentarer
Postat av: Molly

grymt fin blogg!

2012-04-13 @ 21:19:26
URL: http://mollyannasvedin.blogg.se/
Postat av: iiiden

Sugen på att visa upp din snyggaste outfit inför 800-1000 läsare/dag?:D

(ber om ursäkt om du inte tycker om sådant!)

2012-04-15 @ 19:02:20
URL: http://iiiden.blogg.se/
Postat av: Linn

Hej, har sett din ponny på fenix parks hemsida och undra bara om du typ hyr ut den där på somrarna eller om du hyr den av fenix park eller något? haha, bara något jag funderat över :)

2012-04-15 @ 21:40:32
Postat av: tara

tycker det är lite skumt att för ett år sedan matade du din häst med godis om den gick fram två tre steg i trav med någon annan än dig på ryggen och nu säger att de inte gillas från din sida. Men det är väl för att du utvecklats antar jag. Blir svårt för mig och läsa detta för jag ser bara den bilden av dig och din häst och inte hur ni ser ut just nu, för de mesta som du skriver att du inte gör, har du liksom gjort själv x) men jag antar eftersom du skriver så pass bra texter nu, så har det väl gått framåt väldans mycket för er, vilket är jätte kul! :) om du har tid och möjlighet så lägg gärna in nån film när du jobbar med fairy, hade vart kul och se!:) kram :)

2012-05-02 @ 16:12:39

Lämna en kommentar?:

Namn:
Minnas dig?

Email: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Lämna ett hovspår! :

Trackback
bloglovin