Regn, åska och blixtar

Igår red jag ut med Linn och Anna. Det började åska och blixtra när vi var halvägs, så det var bara att fortsätta att rida. Jag som är grymt rädd för åska blev livrädd och frös typ ner helt, när hon började trava så ville jag inte stanna henne för jag ville så gärna hem. Vi överlevde i alla fall!

Har typ inga bilder för tillfället, men ni får en bild på tattoo :)

Nu blire stallet!

Nu ska jag ut till stallet och ponnyskrutten ska ridas. Jag är grymt trött från igår, gick och la mig 6 på morgonen, dessa vanorna måste ändras!

Idag blir det nog dressyr, precis som igår. Den enda skillnaden blir väl att igår så hade hon vilat i tre dagar så kraven var inte så höga, men idag så höjer vi kraven ett snäpp :)
 

Måste ha :3

Jag absolut älskar den nya kollektionen från hööks! Men här är lite produkter som jag tyckte att stog ut från deras sortiment.
 

Mycket grejor på gång!

Nu på senaste tiden så har det inte blivit särskilt mycket bloggande, helt enkelt för mycket annat på gång. Fia flyttades tillbaka till MCR igår(idag?) och det känns väldigt skönt :) Hon gick rätt på transporten och det gjorde Gandalf också! *stoltponnyägare*
 

LoL - League of Legends

För typ 1 ½ år sedan spelade jag lol lite då och då, men nu var det ett tag sedan, dock så började jag igen med det igår! Jag heter Innoncent Pig (det är väldigt kul när någon dödar mig och det t.ex står "Wheratio988 har dödat en oskyldig gris"). Jag är inte så duktig, men min favoritkaraktär är Annie :)
 

Random fakta

Ni visste kanske inte att Fia kan bli väldigt osäker ibland, som när vi galopperar ute så om hon är först så brukar hon galoppera från sida till sida eftersom att hon ser olika läskiga saker, och jag bara sitter där uppe på ryggen och skrattar! :)

Här nedanför är en bild på när hon blir rädd för en bom som hon har galopperat över 6-7 gånger tidigare x

Dagens gifs

Tumblr_lnytszfgya1qa76mk_largeTumblr_lhbe30qov51qhy6c9o1_400_large
Just because cats are cute!

Bilder från skattjakten

När vi var på Grytåsa så skulle vi egentligen ha "tiokamp", dock så hade vi endast hunnit med ungefär tre av dem när det var näst sista dagen, så vi bestämde oss för att köra en skattjakt istället.
Vi sprang ute i regnet mitt i natten när det åskade, aja jag ska väl inte klaga det var ju min ide... ;)
Och vi avslutar med en bild på Elvira och Madicken :)
 
 

Lösgörande markövning för hopphästar

Även för hopphästar är det viktigt med lösgörande arbete.
 
För att få en häst lösgjord är det viktigt att den är både fysiskt och psykiskt avspänd. Därför kan det vara bra att rasta av den lite grann innan du börjar arbeta den. En spänd häst är omöjlig att få lösgjord. Får den däremot springa av sig lite först så den blir avslappnad i hjärnan så blir den mottaglig för arbete.
 
Rid gärna i ett något högre tempo när du värmer upp hästen och hjälp hästen att röra sig framåt. Se till att hästen blir avslappnad vilket kan ta olika lång tid beroende på vilken häst du rider. Därefter kan du lugna ned tempot och börja arbeta hästen i skritt.
 
Släpp stigbyglarna och starta med att träna på dina hjälper i skritten. För att lösgöra hästen kan du exempelvis rida en kvarts framdelsvändning när du passerar hörnen (med bakdelen utåt) genom att flytta hästen undan för den inre skänkeln. Var tydlig med din sidförande skänkel så hästen verkligen flyttar sig.
 
När hästen svarar bra för den sidförande skänkeln i båda varven går du över till att arbeta i trav. Om du har en lite äldre häst kan du ställa större krav. Var noga med att hästen verkligen tar den sidförande hjälpen framåt och åt sidan och att den trampar med det inre benparet över det yttre.
 
Därefter är det dags att övergå till samlande arbete i galopp. Då kan du ta stigbyglarna igen. Rid volter där du kollar att bakdelen verkligen är med i volten och att hästen centrerar sig kring det inre bakbenet (utan att det blir en piruett). Var noga med att hästen trampar under sig med inre bakbenet under ett par galoppsprång och öka sedan tempot utan att släppa iväg hästen för mycket. Var noga med att du sitter mitt över hästen med överlivet och att du flyttar vikten över på inre sidan genom att vrida dig något i höften så du kommer framåt-inåt. Då kommer samtidigt yttre skänkeln tillbaka.
Arbetet ska hela tiden inriktas på att få en häst som är lösgjord, stark och balanserad i galoppen.
 

(delar av texten är tagen från jumpclub.se , vilket btw är en väldigt bra sida för hoppryttare)

Tävling hos Nellie!


Dagens gifs

Tumblr_lnj4q40koj1qindnxo1_400_largeTumblr_lohkxmbafc1qzs9u3o1_400_large

Ridlägerbilder

Tänkte börja avveckla detta som jag lovade med att lägga upp bilder och info ifrån ridlägret :) Detta är bilder på de ponnyer/hästar som gick med och som stod i stora hagen.
 
 
 

They see me nörda B-D

Jag gillar att nörda saker... Först Harry Potter sedan Hungerspelen, Dead Like Me, Merlin m.m, just nu är det X-men som ja nördar. Jag kan avslöja att jag inte gick och la mig i natt utan jag såg på tre av filmerna istället... Nu ska jag se på en till, sedan ska jag nog sova... är ändå lite trött kanske.
 
Tumblr_lnpntbn7i21qcnhhzo1_500_large

Kan man kalla detta utvärdering?

Nu när jag har haft Fire i *kollar datum* 1 månad och 15 dagar, 6v och 3 dagar, 45 dagar - så känns det som om jag kan börja fundera på Fias för och nackdelar.
 
Hon har inte särskilt många nackelar, men en av dem är att hon är väldigt bufflig från marken, detta är dock något vi tränar på. Ibland så stör jag mig mycket på att hon buffar på mig, men jag har börjat fundera på anledningen till detta och jag har kommit fram till att det är precis så vi människor gör på henne. Det är så hon har lärt sig att vara och det har hon gjort genom att härma människors beteende. Jag kämpar dock med att få bort beteendet genom att lära henne att jag visar respekt för henne, såvida hon inte börjar buffa på mig - det är dock svårare än det låter, att inte gå in på hästens personliga utrymme när du ska ta på den grimman eller bara vill kela med ponnyn... Men som sagt, vi jobbar på det!
 
Hennes positiva sidor är många fler, hon är så lik Fairy men fortfarande så annorlunda. Ber jag Fairy om något så måste jag fråga 100 ggr innan hon gör något och efter det så gör hon det kanske lite motvilligt, men frågar jag Fia så kanske hon tvekar först men efter lite övertalning så gör hon det med öronen spetsade framåt. Det är väl det som jag uppskattar mest med Fia, att hon är så positiv till allt. Hon försöker alltid göra sitt bästa!
 
 
Gullig Fia på betet <3 Liten gräsmage har hon fått lilla sötnosen!

Bull läge..

Fyfan vad bull, skulle till falsterbo idag med några vänner - men det slutade med att min skjuts ska bli tre timmar sen och jag har inga pengar. Nice. Mina vänner är redan där, fyfan vad allt ska bli fel nu då!
 

Dagens gif

Tumblr_lonv24kgd01qj4wvbo1_500_large
Just so cute... ♥

Stallkärringar? No way.

På mina 11 år som jag har hållt på med ridsporten så har jag mött flertal "stallkärringar". Många pratar om ponnymorsor osv, men stallkärringar är faktiskt värre enligt min åsikt. Det som karaktäriserar en stallkärring är att hon oftast är 50+, bor ensam, ser ner på yngre människor och är den som styr och ställer i ett stall.

I mitt förra stall fann det tre stallkärringar, den ena tyckte att vi "småtjejerna" i stallet inte gjorde tillräckligt. Vid det tillfället som hon sa det till oss så hade vi tagit ALLA inttagen och alla helguttagen. Men det saknades fortfarande några uttag då och då och kanske några inttag vid de tillfällena då vi verkligen inte kunde ta in hästarna. Men ändå så skulle vi ta restrerande pass? Varför? Jo, för vi var de som det var lättast att säga till, för vi kunde inte säga emot.
 
Jag vet inte hur många gånger som jag har blivit "nedvärderad" för att jag "håller på" med NH, särskilt av stallkärringar. "Du får ju rida hästafan" "Det där är inte bra hästen kommer att bli galen" "Det är sådan flumridning som du håller på med". Detta är fördomar, jag är precis lika (om inte mer) målinriktad med min ridning, jag vet hur jag vill ha det och vart jag ska. Jag är precis lika seriös med min ridning som en tävlingsryttare, den enda skillnaden är att jag inte är ute efter en massa rosetter att skryta med.
 
Stallkärringar tror att de är så mycket bättre bara för att de har hållt på med hästar längre, men ge upp! Era tekniker är gamla, vi vill lära oss de nya! För att ridsporten ska kunna komma någon vart så måste stallkärringarna som styr stallen och ridskolorna ge upp. Vi kan inte sitta och traggla metoder som användes för hundra år sedan när stallkärringarna lärde sig av andra stallkärringar. Det finns så många bättre och nyare sätt att ta hand om hästen på och för hur man ska rida den. På en ridskola ska alla sätten provas på, alla ska få hitta det som den personen tycker om bäst, inte bara det sättet som har använts nu i hundra år.
 
 
 

Ny header uppe!

Jag har gjort en ny design till bloggen (äntligen)! Det finns dock fortfarande ett par fel... Jag håller på och rättar dem och jag vet tyvärr inte när det kommer bli helt klart, förhoppningsvis innan söndag. Detta är komplicerad kodning förstår ni, haha :)
 

Video till Julia

En video jag gjorde till Julia :) <3

What's up?

Fire har varit amazing the senaste dagarna, idag och imorgon så har hon riktig vila för första gången på länge, det har hon förtjänat!
Tumblr_m6vruujimr1qcloroo1_500_large

Varför inte? ;)

Jag är med & tävlar på nellieberntsson.se om att vinna en valfri vara hos horsemeup.se för 1000:-

Galoppsträckan

Idag så red jag och Julia med Fire och Gandalf längs galoppsträckan som är en bit gräs som går längs ån och fältet. Först så tog vi det i skritt och gjorde lite olika övningar, halvhalter, backa, skänkelvikning m.m för att göra ponnysarna lite mjukare :)

Sedan gjorde vi detta ett par gånger fram och tillbaka i de olika gångarterna tills vi kände att det räckte. En gång när vi galopperade på tillbakavägen så stack Fia... Men, hon stannade upp tillslut, haha. När vi skrittade tillbaka så gick en söt liten Fia i form och på tygel (dock en aning framtung, vi får träna på det).
 

Ostädat på bloggen...

Herregud, så fort som jag har gjort klart min nya design så kommer bloggen förändras radikalt! Men, det som jag tänker mest på just nu är att jag måste städa upp bland kategorierna! Ni kan förvänta er den nya bloggdesignen innan nästa veckas slut!

Trött Fire

Bild fotad av Madicken :)

Idag så var Fire en aning trött, eller snarare så borde hon varit det, men det var hon självklart inte...

Anledningen till att hon borde varit trött är eftersom vi red ett tufft pass igår! Vi red klagshamnsrundan som man tydligen kallar den. Först red vi till klagshamn ryttarförening i blandat trav, skritt och galopp.
När vi väl var framme så hoppade vi i padocken ca 80 cm och det gick galant, ingen vägran och ingen rivning.
 
Hoppade dock endast ett par språng, ca 8st tror jag att det blev, ville inte göra henne trött då det var en bit kvar efteråt också... Men jag övade mycket på att ta fram och upp min hand då jag vill ge henne så bra eftergift som möjligt!

När alla var klara i paddocken och Fire hade fått beröm för sina vackra språng så gav vi oss iväg igen, denna gången för lite klättring! Efter att ha gått upp och ner för backarna vid klagshamn så bar det ut till sjöss, där vi sedan gick i vattnet tillbaka till hagarna.

Väl tillbaka så tog vi lite galopp och travade av dem innan de fick komma in och äta och vila innan de skulle till beteshagen igen!
Fia skötte sig i alla fall galant :)
 

If you can afford me ~


Sitter hos Julia

Vi spelar Wii och planerar inför morgondagen! Igår släppte vi hästarna på bete och nu så står de där vid havet!
 
Vi spelar Spyro, med värsta merlin inspirerade temat! Såhär låter det när vi spelar...
 
Julia: Bara så att du vet, du är den lilla draken
Jag: Men jag vill vara den lila :(
Julia: Men du är tjejen!
Jag: Men det är killen som är lila...
Julia: Nej, du är lila du är den till höger.
Jag: Men den är ju grön...
Julia: Nä!!
Jag: Men jag är ju grön, fast jag vill vara lila.. Nej jag menar, den är ju blå?? Men jag vill vara lila!
 
Julia: *äter lime* Blääää!!
Jag: Hahaha, varför?
Julia: Jag var sur!
 

Tillbaka!

Nu är jag tillbaka från en jätte rolig tid med vänner och sötaste ponnyskrutten! Vi har lärt oss jätte mycket och jag har fått massvis med bra tips och tankar på hur jag ska träna osv! Flertal bilder kommer med hästarna och med allt vi har gjort. Har fått ett par kommentarer där de undrar vilka hästar de andra fick osv, så jag gör ett inlägg om det sedan.