Lösgörande markövning för hopphästar

Även för hopphästar är det viktigt med lösgörande arbete.
 
För att få en häst lösgjord är det viktigt att den är både fysiskt och psykiskt avspänd. Därför kan det vara bra att rasta av den lite grann innan du börjar arbeta den. En spänd häst är omöjlig att få lösgjord. Får den däremot springa av sig lite först så den blir avslappnad i hjärnan så blir den mottaglig för arbete.
 
Rid gärna i ett något högre tempo när du värmer upp hästen och hjälp hästen att röra sig framåt. Se till att hästen blir avslappnad vilket kan ta olika lång tid beroende på vilken häst du rider. Därefter kan du lugna ned tempot och börja arbeta hästen i skritt.
 
Släpp stigbyglarna och starta med att träna på dina hjälper i skritten. För att lösgöra hästen kan du exempelvis rida en kvarts framdelsvändning när du passerar hörnen (med bakdelen utåt) genom att flytta hästen undan för den inre skänkeln. Var tydlig med din sidförande skänkel så hästen verkligen flyttar sig.
 
När hästen svarar bra för den sidförande skänkeln i båda varven går du över till att arbeta i trav. Om du har en lite äldre häst kan du ställa större krav. Var noga med att hästen verkligen tar den sidförande hjälpen framåt och åt sidan och att den trampar med det inre benparet över det yttre.
 
Därefter är det dags att övergå till samlande arbete i galopp. Då kan du ta stigbyglarna igen. Rid volter där du kollar att bakdelen verkligen är med i volten och att hästen centrerar sig kring det inre bakbenet (utan att det blir en piruett). Var noga med att hästen trampar under sig med inre bakbenet under ett par galoppsprång och öka sedan tempot utan att släppa iväg hästen för mycket. Var noga med att du sitter mitt över hästen med överlivet och att du flyttar vikten över på inre sidan genom att vrida dig något i höften så du kommer framåt-inåt. Då kommer samtidigt yttre skänkeln tillbaka.
Arbetet ska hela tiden inriktas på att få en häst som är lösgjord, stark och balanserad i galoppen.
 

(delar av texten är tagen från jumpclub.se , vilket btw är en väldigt bra sida för hoppryttare)

Kommentarer
Postat av: Emma

ÅH, detta måste jag pröva! Tack för tipsen.

Svar: vsg :)
Klara

2012-07-19 @ 17:47:48
Postat av: Sara Carlsson

sv: bruna stövlar är rätt, men tretorn är fel ;D

2012-07-20 @ 22:47:08
URL: http://carlssonpataket.se

Lämna en kommentar?:

Namn:
Minnas dig?

Email: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Lämna ett hovspår! :

Trackback
bloglovin