Första snön



Idag i malmö kom den första snön. Lite tidigt tycker man ju. 

Snö är regn i form av iskristaller , enstaka eller sammanfogade ( kom inte på något annat ord för det ) . Snöfall betecknar specifikt nederbörden och snötäcke betecknar snö på marken. Snö som virvlar upp från marken av tillräckligt kraftig och byig vind kallas snödrev. Snö är vanligast på vintern, men kan komma andra årstider om temperaturen är kall eller om man har fake snö. De nedfallande iskristallerna kallas snöstjärnor och i de fall de klumpas ihop blir det snöflingor. Dessa är ett granulärt material och har därmed en mjuk struktur, men snömassor blir mer kompakta om de pressas samman och då har man gjort en snöboll XD .

När utomhustemperaturen är över 0 °C brukar snö som ligger på marken normalt smälta medan snön fryser när utomshustemperaturen är under 0 °C.

När det  är -12 till -16 grader ute brukar det bli många iskristaller och då kan iskristallen skapas till den klassiska sexarmade formen, en så kallad snöstjärna. Vid högre temperaturer kan snöstjärnan vara trearmad, medan armarna vid riktigt låga temperaturen kan flyta ihop så att flingan blir mer rund.

 Det stämmer inte att det inte finns två identiska snöstjärnor, men det är väldigt liten chans att hitta två exakt lika dana snöstjärnor.

När snöstjärnor faller genom fuktig luft nära noll grader får de en fukthinna, vilket gör att snöstjärnorna kan fasta på varandra och bilda en snöflinga. Särskilt stora snöflingor som bildas på detta sätt kallas lapphandskar eller lappvantar.

Olika sorters snöflingor.

 


Kommentarer

Lämna en kommentar?:

Namn:
Minnas dig?

Email: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Lämna ett hovspår! :

Trackback
bloglovin