Klickerträning del 2 - fortsättning

2. Hästen ska tänka och fundera och frivilligt erbjuda beteendet vi vill se.

Detta är den delen som jag tycker gör hela klickerträningen till klickerträning. Vanlightvis om man ska lära in puss, så sätter väl de flesta en godisbit på munnen och väntar tills hästen kommer dit och då tuggar i sig godisbiten. Men vad gör hästen då? Jo, den tar bara godisen och lär sig att godisen finns vid munnen, inte at det är själva rörelsen som vi belönar.

Men i klickerträning är vi mycket smartare och latare, vi håller t.ex bara en hand i luften eller gör pussljus med munnen och väntar tills hästen reagerar, låter hästen pröva sig fram. Hästen kanske nickar med huvudet och då råkar nudda din mun, då klickar du och ger godis. Även om det bara var en slump, så är det precis så som vi vill ha det. Vi fortsätter ett tag till, och tillslut har hästen förstått att det är upp till huvudet den ska för att få godiset.

Men ibland kanske du inte får den där nicken på första försöket, var tålmodig, du kanske får något annan som du lika bra skulle kunna lära din häst! Släpp alla regler och strunta i alla förväntningarna så kanske du plötsligt har ett helt annat trick, kompromissa med din häst!
Detta är den delen som jag tycker gör hela klickerträningen till klickerträning. Vanligtvis om man ska lära in puss, så sätter väl de flesta en godisbit på munnen och väntar tills hästen kommer dit och då belönar. Men vad gör hästen då? Jo, den tar bara godisen och lär sig att godis finns vid munnen, inte att det är själva rörelsen som är det vi belönar.
Men i klickerträning är vi mycket latare och smartare, vi håller bara upp en hand i luften eller gör pussljud med munnen, tillslut kommer hästen försöka sig på olika saker. Den kanske nickar med huvudet och då råkar snudda vid din mun, då klickar du och ger godis. Även om det bara var en slump, så är det precis så som vi vill ha det. Vi fortsätter så ett tag och tillslut har hästen förstått att det är upp till huvudet jag ska för att få godis.
Men ibland kanske du inte får den där nicken på första försöket, var tålmodig, du kanske får något annat som du lika bra skulle kunna lära din häst! Släpp alla regler och strunta i förväntningarna så kanske du har ett helt annat trick helt plötsligt, kompromissa med din häst!



Kommentarer
Postat av: louise

fin blogg :)

2012-01-26 @ 20:50:29
URL: http://www.nattstad.se/louisestolt
Postat av: alva

fin blogg! följa varandra på bloglovin'? :)

2012-01-27 @ 17:54:54
URL: http://aalvaglad.blogg.se/
Postat av: Matihlda

Hejsan!:)

läser din blogg varje dag då du bloggar om fary!

har haft fary på fenix park

Men du måste blogga mer!!

det är så roligt att läsa om hur fary har det..

blogga mer! :D

kram! ♥

2012-01-28 @ 18:33:48
URL: http:// har ingen blogg ;)

Lämna en kommentar?:

Namn:
Minnas dig?

Email: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Lämna ett hovspår! :

Trackback
bloglovin